מחקרים

היעדר מתאם בין רמות פעילות ועוצמת הכאב הממוצעת כשבוע לאחר הניתוח

במחקר חתך, החוקרים בחנו את הקשר בין פעילות גופנית ועוצמת הכאב בתקופה המוקדמת שלאחר הניתוח. הם התמקדו בהבנה האם הצעדים שננקטו על ידי המטופלים שבוע לאחר הניתוח מתואמים עם רמות הכאב המדווחות שלהם

במחקר שממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת European Journal of Pain, החוקרים ביקשו לבחון את המתאם בין עוצמת הכאב הממוצעת לפעילות הנמדדת בצעדים שבוע לאחר פרוצדורות כירורגיות שונות. הם גם בחנו כיצד רמות פעילות קשורות לתוצאים אחרים שדווחו על ידי מטופלים, כמו גיל, מין, מחלות נלוות ואינדקס מסת הגוף (BMI).

המחקר בוצע תוך שימוש בנתונים מתת-פרויקט PROMPT של IMI-PainCare, בהשתתפות מטופלים שעברו ניתוחים הקשורים בשד, אנדומטריוזיס, סטרנוטומיה וניתוחי מפרק ברך מלא. החוקרים איתרו 284 מטופלים שמילאו שאלונים הקשורים לכאב וענדו מכשיר למעקב פעילות (ActiGraph) בימים 6 ו-7 שלאחר הניתוח כדי למדוד את צעדיהם ועוצמת הכאב שלהם. ניתוחים משניים בוצעו על ידי מבדקי מתאם ומבחני t.

מתוצאות המחקר עולה כי לא היה מתאם מובהק סטטיסטית בין מספר הצעדים שננקטו לבין עוצמת הכאב הממוצעת. בנוסף, הניתוחים המשניים שכללו 28 הערכות שונות גם לא העלו תוצאות מובהקות סטטיסטית.

החוקרים סיכמו כי מדדים של פעילות גופנית ותוצאי מטופלים הקשורים לכאב נראים בלתי תלויים בתקופה המוקדמת שלאחר הניתוח. חשוב להעריך את שני ההיבטים בנפרד כדי להעריך באופן מלא את החלמת המטופל ולזהות פערים בטיפול לאחר הניתוח.

מקור:

Komann M, Dreiling J, Baumbach P, Weinmann C, Kalso E, Stamer U, Volk T, Pogatzki-Zahn E, Kehlet H, Meissner W. Objectively measured activity is not associated with average pain intensity 1 week after surgery: A cross-sectional study. Eur J Pain. 2024 Sep;28(8):1330-1342. doi: 10.1002/ejp.2260. Epub 2024 Mar 7. PMID: 38450921.

נושאים קשורים:  מחקרים,  התאוששות מניתוח,  פעילות גופנית,  כאב,  BMI מדד מסת הגוף
תגובות